Tja we leven  momenteel in een onduidelijke en onzekere wereld. Niemand weet wanneer het leven weer normaal is en we weer naar het werken en de sportschool of sportclub kunnen gaan. Dat vraagt nogal wat qua eten en beweging. Ik hoor veel mensen om mij heen van ik kom geheid aan, ik eet niet verkeerd maar wel meer dan normaal. Dit geldt ook absoluut voor mij.

Voor mijzelf geldt dat ik gezond eet, dagelijks probeer te trainen. Beiden lukken niet altijd maar ik train in ieder geval 3x in de week, krachttraining of hardlopen en karate. Dat laatste is wat lastig in mijn woonkamer en een tuin heb ik helaas niet dus ik moet een beetje creatief zijn. Dat vergt doorzettingsvermogen en dat kan lastig zijn omdat je het nu echt alleen moet doen. Wat mij hierin heeft geholpen is dat ik de afspraak met mezelf ben aangegaan dat ik in de ochtend ga trainen en daarna ga werken. Dat werkt voor mij, ik heb een stok achter de deur. Maar dan nog kan ik niet zo zwaar trainen als dat ik zou willen en in de sportschool kan doen, daarom moet ik op gaan letten hoe ik eet. Ik ben al gaan minderen, maar ik geloof niet dat dat op dit moment voldoende is, ik ga dus nog verder minderen, maar hoe weet je hoeveel je moet minderen? Tja daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Ga voor jezelf na wat je nu eet en doe een broodje minder, wissel van beleg, een plakje kipfilet in plaats van boterhamworst en 30+ kaas in plaats van 48+ kaas.

Een gezond voedingspatroon bestaat voor 40% uit koolhydraten, 20-40% vet en 10% eiwit. Deze verhoudingen kunnen afwijken en is afhankelijk van je doel, bijvoorbeeld afvallen of juist aankomen in spiermassa.

Koolhydraten heb je absoluut als brandstof voor je lichaam nodig. Koolhydraten zitten niet alleen in “verkeerde” producten maar ook in groente en fruit. Als je nu veel witte koolhydraten zoals witte rijst en witbrood eet dan kun je dat veranderen door zilvervliesrijst of volkorenbrood te gaan eten. Kies voor volkoren producten dan ben je al een eind op weg.

Vetten heb je nodig voor de opslag van de vitamines A, D, E en K. En daarnaast zijn vetten ook een belangrijke brandstof voor je lichaam. Kijk alleen wel uit met de soort vetten die je gebruikt. Je kunt beter voor vloeibare vetten gaan dan voor vaste vetten zoals boter, wat ook vaak in koekjes zit. De goede vetten zijn onverzadigde vetten, met de o van OK en de minder goede vetten zijn verzadigde vetten met de v van verkeerd. Gezonde vetten zitten onder meer in noten, avocado, vette vis als haring en makreel.

Eiwitten heb je nodig voor spieropbouw en -herstel, maar ook voor herstel van eventuele wonden. Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam. Het lichaam zal dit niet zomaar aanspreken als brandstof, maar wel als je onvoldoende vetten en/of koolhydraten binnenkrijgt en je lichaam wel die brandstof nodig heeft. Het gevolg hiervan is dat je lichaam spieren gaat afbreken om zo toch aan die brandstof te komen. Dit is dus een hele belangrijke reden om wel koolhydraten en vetten te eten. Eiwitten zitten onder meer in melk, vlees en uiteraard eieren. Daarnaast zitten eiwitten in noten, pindakaas. Je kunt dus ook voldoende eiwitten binnenkrijgen als je vegetarisch of veganistisch eet. 

Als je meer informatie wilt over je eigen voeding of begeleiding daarin wilt, neem contact met mij op via het contactformulier, de mail: info@gezondmetinge.nl of telefonisch: 06 – 13757557